De jongen in de gestreepte pyama
1. zakelijke gegevens.
A: De jongen in de gestreepte pyjama.
B: John Boyne
C: Arena, 2006, 204
2. samenvatting van het boek.
Het verhaal speelt zich af in Berlijn, waar de 8-jarige jongen Bruno van school thuis komt en ziet dat hun dienstmeisje Maria zijn spullen aan het inpakken is. Ze moesten weg uit het huis. Zijn vader, die commandant is bij het leger, moest van de ‘Furie’ met zijn gezin gaan wonen in ‘Oudwis’. Bruno weet niet precies wat er aan de hand is, maar hij kon er niet aan denken dat hij zijn vrienden en zijn mooie huis in Berlijn moest achterlaten. ‘Oudwis’ is een sober huis en niet eens zo groot. Vanuit zijn kamer ziet hij vreemde dingen gebeuren; een groot hek met daarachter vele mensen, allemaal met (volgens hem dan) een gestreepte pyjama. Hij denk dat het een of ander vakantieverblijf is of zo, maar als hij het zijn ouders vraagt, willen zij er niets over zeggen, sterker nog, hij mag er niet naar toe van zijn ouders… Dat vindt hij heel erg, want hij heeft niemand om mee te spelen of te praten, afgezien dan van zijn stomme zus. Bruno wil later ontdekkingsreizigertje worden en besluit om op een middag na de les toch naar het hek te gaan. Hij volgt het hek, steeds verder en verder… tot hij besluit om dan maar terug te gaan. Maar dan ziet hij een stipje verschijnen… eerst klein, dan groter en groter tot hij ineens ziet dat aan de andere kant van het hek een jongen in kleermakerszit op de grond zit. Die jongen blijkt Schmuel te zijn. Ook die jongen draagt zo’n gestreepte pyjama, net als de anderen. Bruno is eigenlijk stiekem een beetje jaloers op Schmuel; hij heeft een heleboel vrienden op mee te praten en te spelen. Wat zou zijn familie toch misdaan hebben dat zij niet langs de kant van Schmuel mogen wonen? De jongen vertelt dat hij uit Polen komt en dat ze nu in Polen zijn. Omdat de jongen er volgens Bruno maar mager uitziet, besluit hij om er elke dag naar toe te gaan met wat eten voor de jongen. Er ontstaat vriendschap tussen de jongens. uiteindelijk zal bruno het kamp binnen gaan en gaan om te zoeken naar de vader van Schmeul ze vinden hem niet. Als ze in de barrakken zitten omdat het regent moeten ze er uit. Ze gaan een stukje lopen maar waarheen denken ze. Naar een ondergrondse kamer. Ze denken dat ze gaan douchen maar het is een gaskamer waar ze zullen sterfen. De ouders van bruno weten niet waar hij is.
3. over de auteur.
John is schrijver. Hij heeft al 5 boeken uitgebracht. Hij heeft voor elk boek wel een prijs gewonnen. Maar zijn beste boek was toch wel de jongen in de gestreepte pyjama. Hij is nu bezig met zn 6e boek. een Ierse s
4. over het boek.
A: op de voorkant van het boek staat het hek met 2 jongens. zo zitten hun er ook steeds bij in het boek.
B: het boek is opgedragen aan Jamie Lynch, hij is het neefje van John Boyne hij is het eerste kind dat het boek heeft gelezen.
C: Berlijn en Auschwitz. De schrijfer heeft voor deze plaatsen gekozen denk ik omdat alle belangrijke mensen in die tijd in Berlijn wonen en Auschwitz heeft hij denk ik gekozen omdat daar een consentratie kamp staat.
D: Het verhaal wordt geschreven door het perspectief van Bruno.
E: gesloten omdat je weet dat hij is gedood in die gaskamer.
5. leesevaring
Ik heb er hier een heel verhaal van gemaakt, ik wou even kijken of dat fijner was.
Ik vond het een heel mooi boek. Het beschrijft goed een vriendschap die eigenlijk niet echt kon zijn. Bruno vind ik een hele nete jongen iemand die ik best wel eens met me zelf zou kunnen vergelijken. Schmeul lijkt me ook een aardig. Hoe het boek eindigt vind ik een beetje naar als ik de schrijver was zou ik toch wel voor een ander einde gaan. Het stukje dat Bruno vrienden word met Schmeul vind ik wel een mooi stuk want het na een saaie tijd voor Bruno komt er toch wel weer iets leuks. Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen en gaat redelijk snel waardoor ik het boek blijf lezen en het vloeiend weg leest. De gebeurtenissen hebben zeker indruk op me gemaakt zoals dat die serveerder een paar klappen kreeg dat heeft me ook zeker aan het denken gezet. Zelf zou ik nooit z’n kamp binnen gaan maar Bruno wist niet wat dat voor kamp is en dat weet ik natuurlijk wel, ik begreep wel dat Bruno daar naar binnen ging. De personages veranderen wel sterk zoals toen Bruno te horen kreeg dat hij uit Berlijn zou moeten vertrekken en dat hij dan steeds zijn vrienden niet meer zou weerzien maar hij maakt toch een nieuwe vriend daar, ik vind dit wel begrijpelijk. Het verhaal loopt naar mijn mening wel logisch, en het is ook zeker spannend. Het heeft wel een ingewikkelde opbouw want je weet pas later in het boek dat ze in polen zijn. Het verhaal bevat ook wel veel tijdsprongen van een aantal maanden. Het slot vind ik wel passen bij het boek maar ik vind het zeker geen leuk slot. Er zitten wel veel gesprekken in het verhaal maar ik vind dat zeker niet erg omdat je dan goed weet wat er allemaal gaande is en je weet dan waar de personen het over hebben.
6. verwerkingsopdracht.
Ik heb hieronder een fotocollage gemaakt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb